1

Σπουδαστήριο Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Buy Authentic Phentermine 37.5 Αγαπητοί φίλοι,

πριν λίγο καιρό έπεσε στην αντίληψή μου -μέσω Internet- μια εργασία συλλογής λαογραφικής ύλης η οποία έγινε στο χωριό μας το Πάσχα του 1973 από την φοιτήτρια της Γαλλικής φιλολογίας Κα Ζερβάνου Διονυσία. Για το λόγο αυτό πρόσφατα επισκέφτηκα το Σπουδαστήριο Λαογραφίας – Λαογραφικό μουσείο και αρχείο του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό να μπορέσω να δώ και να διαβάσω αυτήν την εργασία.

http://samayabrokers.com/businesses-for-sale/restaurant-cafe-for-sale-in-dumaguete Για την εργασία πληροφορίες έδωσαν οι συγχωριανοί μας Βασιλική Παπαδοπούλου, Μίμης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γκόνος (Ιατρός). Η εργασία αναφερόταν σε τοπικές παραδόσεις και την καθημερινότητα στο χωριό μας.

Buy Adipex Usa Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες πληροφορίες:

  1. Αναφέρουν ότι ψάρευαν στο ποτάμι με κόφες (δεν αναφέρεται η ονομασία του ποταμιού).
  2. Οι έγκυες στην γιορτή του Αγίου Συμεών δεν έκαναν δουλειές γιατί το παιδί θα έβγαινε με σημάδια.
  3. Όταν γεννιόταν το παιδί , στις τρείς ημέρες πήγαινε ο παππάς και έδινε ευχή και κατόπιν οι μοίρες για να πούν την τύχη του παιδιού. Έβαζαν ζάχαρη για γλυκιά ζωή, έβαζαν ρίγανη, λιβάνι, φυλακτάρι, σταράκι, πίγγανη. Επίσης τους έδεναν το κεφάλι και τους έβαζαν αλάτι για να είναι έξυπνα.
  4. Αναφέρεται η προετοιμασία για τις μοιρολογίστρες όταν κάποιος πέθαινε και το πώς κατέφθαναν στο σπίτι και ξεκίναγαν το μοιρολόι.
  5. Περιέχει μερικές “άγνωστες λέξεις” σε εμάς τους νεότερους όπως: “Δράκος” ή “κούλιας” που σημαίνει αβάπτιστος και για τα κορίτσια “τσούπα” και πολλές άλλες
  6. Επίσης αναφορές για την ελαιοκομιδή  και για τον τρύγο καθώς και για τον τρόπο με τον οποιο έφτιαχναν τα γροθάρια.

Η εργασία αυτή αναμένεται να ψηφιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015 από το Πανεπιστήμιου και θα την βρείτε στο link http://pergamos.lib.uoa.gr/dl/search_result.

Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες οι οποίες προέρχονται από την εργασία της φοιτήτριας της Γαλλικής φιλολογίας Κα Ζερβάνου Διονυσία η οποία βρίσκετε κατατεθημένη στο  Σπουδαστήριο Λαογραφίας – Λαογραφικό μουσείο και αρχείο του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

201503121419141000 201503121419141001 201503121419511000 201503121419511001 201503121421021000

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του  Σπουδαστήριού Λαογραφίας – Λαογραφικού μουσείου και αρχείου του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Κο Μηνά Αλ. Αλεξιάδη για την άδεια που μου έδωσε για να μπορέσω να δώ την εργασία καθώς και το προσωπικό του σπουδαστηρίου για την βοήθεια που μου έδωσε.

Γυφτόπουλος Μιλτιάδης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>