Έργα και ενέργειες

Ας δούμε λοιπόν ,μια που όλοι είμαστε σε καραντίνα, μια ιστορική αλήθεια την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν και έχει να κάνει με την 24η Μαρτίου πού γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των Ντρέδων. Πού όμως έγινε πραγματικά αυτό το αντάμωμα και απο ποιόν έγινε η επιλογή του Σουλιμά ώς τόπος εορτασμού;
Την επανάσταση στα Σουλιμοχώρια την είχαν καλά οργανώσει οι μυημένοι στα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας Δημήτρης Παπατσώρης από το Σουλιμά, Αντώνης Ντάρας από το Ψάρι και Αλέξης από το Σιδηρόκαστρο. Οι Ντρέδες δεν περίμεναν τη μέρα του Ευαγγελισμού παρά ξεσηκώθηκαν από την προηγουμένη. Οι Σουλιμαίοι με αρχηγό τους τον παπα-Δημήτρη Παπατσώρη συγκεντρώθηκαν στη μικρή εκκλησία του Αϊ-Δημήτρη όπου ευλογήθηκαν τα άρματά τους και έδωσαν τον όρκο. Το ίδιο έγινε και στο Κούβελα, στο Ψάρι και το Κλέσουρα. Στις 24 Μαρτίου όλοι οι Ντρέδες είχαν μαζευτεί στη θέση Κεφαλάρι στον σημερινό Αϊ Γιώργη με μια λευκή σημαία με την εικόνα του Αγ. Δημητρίου και τις λέξεις “Ελευθερία ή Θάνατος”, έτοιμοι να βαδίσουν εναντίον της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας). Εκεί τους βρήκε η επιστολή του Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα ,που την μετέφερε ο Τσοχαντάρης από το Βλάκα (Χρυσοχώρι) ,και τους καλούσε: “… οπλισθήτε με ανοικτά μπαϊράκια και τρέξατε εναντίον των εχθρών της πίστεως και της πατρίδος … Σεις ασφαλίσατε τους Τούρκους και μίαν ώραν αρχύτερα ως λέοντες να τους ξεσχίσετε και να στείλετε εις τα τάρταρα του ‘Aδου…”
Εδώ γίνεται σαφές ότι οι Ντρέδες ευλόγησαν τα άρματά τους ο καθένας στο χωριό του και όλοι μαζί αντάμωσαν στον σημερινό Αϊ Γιώργη και όχι στο Σουλιμά όπως συνηθίζεται από το 1971 και μετά.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Βασιλείου Πάλλα ” Αν το 1971 ο Σύλλογος των Ντρέδων Σουλιμά με τον αείμνηστο Πρόεδρό του τότε τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο δεν είχε εντοιχίσει στον Ιστορικό Αγιο Δημήτριο «την Αγία Λαύρα της Τριφυλίας»,την πλάκα με την αναπαράσταση της ορκομωσίας των Ντρέδων και δεν είχε ανεγείρει τους ανδριάντες των Παπατσώρη Δημήτρη,του πρωτεργάτη της Επανάστασης των Ντρέδων και Κόλλια Πλαπούτα και αν εν συνεχεία η κοινότητα και ο Σύλλογος Σουλιμαίων
δεν είχαν καθιερώσει μετά από πολλές προσπάθειες την γιορτή της 24ης Μαρτίου , σε επίπεδο Νομού έστω και άτυπα πολύ λιγότερα θα γνωρίζαμε για τους Ντρέδες και το Σουλιμά.”
Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι η καθιέρωση της ορκομωσίας των Ντρέδων στο Σουλιμά έγινε με σκοπό να ακουστούν οι Ντρέδες….του Σουλιμά.Πουθενά δεν ακούγεται ο φυσικός αρχηγός των Ντρέδων Αντώνης Ντάρας(με καθολική αποδοχή από όλους τους Ντρέδες και επιστήθιος φίλος του Θ.Κολοκοτρώνη) ο οποίος παραχώρησε την αρχηγία στον Γιαννάκη Μέλιο λόγω ηλικίας.
Θεωρώ ότι πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία που γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια και ο δήμος Οιχαλίας πρέπει να πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση για το αντάμωμα των Ντρέδων στον Αι Γιώργη με την συμμετοχή όλων των Ντρέδικων χωριών.

Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί,

ο πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου “Το Μετσίκι” σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία για το νέο έτος και τη νέα δεκαετία.

Μπαίνοντας σε μία νέα δεκαετία και κοιτώντας πίσω μας σε αυτή την δύσκολη που πέρασε βλέπουμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε απο λίγους ανθρώπους ,να αναβιώσουν τον τοπικό σύλλογο  με όρεξη για να προσφέρουν στο χωριό μας.

Λάθη έγιναν και σίγουρα θα γίνουν και άλλα, όμως ουδείς αλάθητος, και  ώς πρόεδρος του συλλόγου θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, αν στεναχωρήσαμε κάποιον, καθώς και για οποιαδήποτε παρεξήγηση που δημιουργήθηκε.

Άμεσοι στόχοι του συλλόγου μας είναι :

  1. Αναστήλωση της βρύσης στο Κατωμέρη όπου είμαστε σε αναμονή της μελέτης απο τον φίλο μηχανικό – αρχιτέκτονα Κώστα Μαστραγγελόπουλο.
  2. Τσιμεντόστρωση 16m2 στο κοιμητήριο Ψαρίου στο νέο κομμάτι όπου αυτή την στιγμή είναι χωματόδρομος με λακκούβες και για το οποίο έχουμε ήδη πάρει προσφορά αποτον Κο Φούτση.
  3. Δημιουργία και λειτουργία λαογραφικής αίθουσας – μουσείο στο χώρο του σχολείου.

Για αυτά  χρειαζόμαστε την οικονομική και ηθική στήριξή σας ώστε να υλοποιηθούν όσο πιό σύντομα γίνεται.

Ήδη η Κα Σωτηρία Ρήγα και ο Κος Χρήστος Ρήγας ,τους οποίους και ευχαριστώ θερμά, έχουν ξεκινήσει επαφές με συγχωριανούς μας για την οικονομική στήριξη των έργων μας, και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους έχουν βοηθήσει οικονομικά και ηθικά τον σύλλογο και σας υποσχόμαστε ως σύλλογος ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το χωριό μας.

Καλή χρονιά σε όλους.

Την Δευτέρα 25/11/2019 συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Οιχαλίας , ένα όργανο το οποίο γνωμοδοτεί για τον προυπολογισμό του Δήμου και προτείνει λύσεις για διάφορα θέματ ή κάνει προτάσεις για διάφορα ζητήματα.

Απο πλευράς μου έθεσα τα κάτωθι θέματα

  1. Νεκροταφείο και συντήρηση
  2. Κοπή δέντρων στο σχολείο, στην Αγια Σωτήρο, και στο δρόμο Ψάρι – Δώριο
  3. Μελέτη πλατείας Ψαρίου
  4. Συντήρηση Δημοτικού σχολείου
  5. Μελέτη και συντήρηση του τέως κοινοτικού καταστήματος
  6. Περίπτερο
  7. Δρόμος Ψάρι – Χρυσοχώρι

Για το 1ο θέμα ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο και θα δοθεί για τον καθαρισμό των νεκροταφείο

Για το 2ο και το 6ο μου απάντησαν βάση των αιτήσεων που έχω κάνει (10757-01/10/2019,10758-01/10/2019) ότι θα υλοποιηθούν άμεσα με πρώτη προτεραιότητα την κοπή των δέντρων.

Για το 3ο με ενημέρωσαν ότι η μελέτη είναι υπογεγραμμένη και θα πάει στην περιφέρεια για να περάσει από το συμβούλιο, καιγια το 4ο και 5ο μου υποσχέθηκαν να κάνουν αυτοψία και εν συνεχεία μελέτη αποκατάστασης.

Τέλος για τον δρόμο Ψάρι – Χρυσοχώρι μαζί με τον πρόεδρο της Τ.Κ Χρυσοχωρίου Κο Νάνο επισημάναμε την επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα του δρόμου . Χρειάζεται αρκετή πίεση στους φορείς αλλά μάλλον θα γίνει μελέτη αποκατάστασης.

Απορία μας προκάλεσε το γεγονός ότι δεν είχε ξανατεθεί αυτό το θέμα σύμφωνα με τα λεγόμενα των αντιδημάρχων!!!

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσω

 

Γυφτόπουλος Μιλτιάδης

Αγαπητοί φίλοι,

ο σύλλογός μας διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 10/03/2019 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου και νυν πνευματικό κέντρο.

Θα προσφερθεί φαγητό και κρασί ενώ παράλληλα θα……χορέψουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και είστε όλοι καλεσμένοι!!!!! απλά φέρτε μαζί σας κέφι για να διασκεδάσουμε.

Όλες οι προσφορές είναι δεκτές για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο πρόεδρος

Αγαπητοί φίλοι,

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου “Το Μετσίκι” σας εύχονται καλή και δημιουργική χρονία με υγεία σε όλους σας και στις οικογενειές σας.

Το Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 21:30 ο σύλλογος μας θα πραγματοποιήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση στο μουσικό μεζεδοπωλείο “Έτσι απλά” στην Αργυρούπολη. Εκεί θα μας περιμένει ο φίλος και συγχωριανός μας Σάκης Αποστολόπουλος με την παρέα του για να μας ξεσηκώσει και να μας διασκεδάσει μέχρι το πρωί…

Τιμή πρόσκλησης 20€ με πλήρες μενού και άφθονο κρασί και αναψυκτικά.

Προσκλησης μπορείτε να προμήθευτείτε αποτο Κο ΓιώργοΤσιούτσια 6973868840, από την Κα Σωτηρία Ρήγα 6942459359 απότον Κο Γυφτόπουλο Μίλτο 6944774216και αό τον Κο Τσιαμούλη Κώστα 6979107711

Το μαγαζί βρίσκεται απέναντι απο τον σταθμό του μετρό στην Αργυρούπολη στην οδό Ελ. Βενιζέλου 1.

https://www.google.com/maps/place/%CE%95%CE%A4%CE%A3%CE%99+%CE%91%CE%A0%CE%9B%CE%91+%CE%9C%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%99%CE%9A%CE%9F+%CE%9C%CE%95%CE%96%CE%95%CE%94%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%9F/@37.902464,23.746876,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x93c6fd6e9fdc1df8!8m2!3d37.902464!4d23.746876

 

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΣ

Ψάρι Τριφυλίας

Τηλέφωνο : 6979107711 (Κώστας Τσιαμούλης)

Καλαμάτα

Τηλέφωνο :6944774216 (Μίλτος Γυφτόπουλος)

2 + 5 = ?