Έργα και ενέργειες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ,ανήμερα της επετείου της εξέγερσης των Ντρέδων 24/03/2021 ,η 1η διαδικτυακή ομιλία της Συντονιστικής επιτροπής εορτασμού 200 χρόνων (1821-2021) Ψάρι Μεσσηνίας στις 24 Μαρτίου με κεντρικούς ομιλητές τους:

Δημήτρης Πανομήτρος, Αν. Καθηγητής Σχολής Ευέλπιδών με θέμα: “Ντρέδες, το ιστορικό πλαίσιο”

Μαρία Λιακάκη, ιστορικός, Μ.Δ.E. και  Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Αρκαδινοί Ντρέδες: το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Μοριά.

Ελένη Γκίνη, φιλόλογος, Μ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα : “Οι Ντρέδες στη Βιβλιογραφία”

Απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές : Βορείου Τομέα Αθηνών Κος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μεσσηνίας Κος Αλάξης Χαρίτσης, Κος Περικλής Μαντάς, Κος Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντί περιφερειάρχης Μεσσηνίας Κος Στάθης Αναστασόπουλος, ο αντί περιφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Κος Γιώργος Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Κος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντί δήμαρχος Τριφυλίας Κος Νίκος Φρούσος, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός Καθηγητής Κος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων” Κος Κώστας Καράμπελας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Κος Παναγιώτης Λούτος.

Την εκδήλωση ευλόγησε με βίντεο που μας έστειλε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Λοχαγός (ΣΙ) Σωφρόνιος Βόγκας συνεπικουρούμενος από τους : Λοχαγό (ΠΖ) Ματσούκα Νικόλαο και ΕΠΟΠ Επχιας (ΜΣ) Ελένης Γεώργιος.

Την εκδήλωση παρουσίασε και προλόγισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μπούσιος .

Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Λοχαγός (ΣΙ) Σωφρόνιος Βόγκας : https://youtu.be/L9-iJawiolM

Χαιρετισμός του Βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών Θοδωρή Ρουσόπουλου : https://youtu.be/6j1Hp338X4U

Χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση : https://youtu.be/0bbmRcZF334

Χαιρετισμός του Βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά : https://youtu.be/AlRv4w37RSU

Χαιρετισμός του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη : https://youtu.be/rb93tKbskuE

Χαιρετισμός του Αντιπεριφεριεάρχη Πελοποννήσου Στάθη Αναστασόπουλου : https://youtu.be/7ZNSBPqwA6Q

Χαιρετισμός του Αντιπεριφεριεάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργου Δημόπουλου : https://youtu.be/9cCrou_SIqY

Χαιρετισμός του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Κου Καρβέλα : https://youtu.be/lCiaZN1LAe0

Χαιρετισμός του αντιδημάρχου Τριφυλίας Νίκου Φρούσου : https://youtu.be/7dgCPcnb7x4

Χαιρετισμός του προέδρου του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” Καθηγητή Κου Κωνσταντινόπουλου : https://youtu.be/kOfuwakMrEU

Ομιλία του Δημήτρη Πανομήτρου, Αν. Καθηγητής Σχολής Ευέλπιδών : https://youtu.be/GNRKkWlPo3o

Ομιλία της Μαρίας Λιακάκη, ιστορικός, Μ.Δ.E. & Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ : https://youtu.be/t-4DHeOzn9U

Ομιλία Ελένης Γκίνη, φιλόλογος, Μ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου : https://youtu.be/zoP4ZbpTdnM

 

 

 

Ας δούμε λοιπόν ,μια που όλοι είμαστε σε καραντίνα, μια ιστορική αλήθεια την οποία πολλοί δεν γνωρίζουν και έχει να κάνει με την 24η Μαρτίου πού γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των Ντρέδων. Πού όμως έγινε πραγματικά αυτό το αντάμωμα και απο ποιόν έγινε η επιλογή του Σουλιμά ώς τόπος εορτασμού;
Την επανάσταση στα Σουλιμοχώρια την είχαν καλά οργανώσει οι μυημένοι στα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας Δημήτρης Παπατσώρης από το Σουλιμά, Αντώνης Ντάρας από το Ψάρι και Αλέξης από το Σιδηρόκαστρο. Οι Ντρέδες δεν περίμεναν τη μέρα του Ευαγγελισμού παρά ξεσηκώθηκαν από την προηγουμένη. Οι Σουλιμαίοι με αρχηγό τους τον παπα-Δημήτρη Παπατσώρη συγκεντρώθηκαν στη μικρή εκκλησία του Αϊ-Δημήτρη όπου ευλογήθηκαν τα άρματά τους και έδωσαν τον όρκο. Το ίδιο έγινε και στο Κούβελα, στο Ψάρι και το Κλέσουρα. Στις 24 Μαρτίου όλοι οι Ντρέδες είχαν μαζευτεί στη θέση Κεφαλάρι στον σημερινό Αϊ Γιώργη με μια λευκή σημαία με την εικόνα του Αγ. Δημητρίου και τις λέξεις “Ελευθερία ή Θάνατος”, έτοιμοι να βαδίσουν εναντίον της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας). Εκεί τους βρήκε η επιστολή του Κολοκοτρώνη και του Παπαφλέσσα ,που την μετέφερε ο Τσοχαντάρης από το Βλάκα (Χρυσοχώρι) ,και τους καλούσε: “… οπλισθήτε με ανοικτά μπαϊράκια και τρέξατε εναντίον των εχθρών της πίστεως και της πατρίδος … Σεις ασφαλίσατε τους Τούρκους και μίαν ώραν αρχύτερα ως λέοντες να τους ξεσχίσετε και να στείλετε εις τα τάρταρα του ‘Aδου…”
Εδώ γίνεται σαφές ότι οι Ντρέδες ευλόγησαν τα άρματά τους ο καθένας στο χωριό του και όλοι μαζί αντάμωσαν στον σημερινό Αϊ Γιώργη και όχι στο Σουλιμά όπως συνηθίζεται από το 1971 και μετά.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Βασιλείου Πάλλα ” Αν το 1971 ο Σύλλογος των Ντρέδων Σουλιμά με τον αείμνηστο Πρόεδρό του τότε τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο δεν είχε εντοιχίσει στον Ιστορικό Αγιο Δημήτριο «την Αγία Λαύρα της Τριφυλίας»,την πλάκα με την αναπαράσταση της ορκομωσίας των Ντρέδων και δεν είχε ανεγείρει τους ανδριάντες των Παπατσώρη Δημήτρη,του πρωτεργάτη της Επανάστασης των Ντρέδων και Κόλλια Πλαπούτα και αν εν συνεχεία η κοινότητα και ο Σύλλογος Σουλιμαίων
δεν είχαν καθιερώσει μετά από πολλές προσπάθειες την γιορτή της 24ης Μαρτίου , σε επίπεδο Νομού έστω και άτυπα πολύ λιγότερα θα γνωρίζαμε για τους Ντρέδες και το Σουλιμά.”
Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι η καθιέρωση της ορκομωσίας των Ντρέδων στο Σουλιμά έγινε με σκοπό να ακουστούν οι Ντρέδες….του Σουλιμά.Πουθενά δεν ακούγεται ο φυσικός αρχηγός των Ντρέδων Αντώνης Ντάρας(με καθολική αποδοχή από όλους τους Ντρέδες και επιστήθιος φίλος του Θ.Κολοκοτρώνη) ο οποίος παραχώρησε την αρχηγία στον Γιαννάκη Μέλιο λόγω ηλικίας.
Θεωρώ ότι πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία που γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια και ο δήμος Οιχαλίας πρέπει να πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση για το αντάμωμα των Ντρέδων στον Αι Γιώργη με την συμμετοχή όλων των Ντρέδικων χωριών.

Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί,

ο πρόεδρος και τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου “Το Μετσίκι” σας εύχονται καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία για το νέο έτος και τη νέα δεκαετία.

Μπαίνοντας σε μία νέα δεκαετία και κοιτώντας πίσω μας σε αυτή την δύσκολη που πέρασε βλέπουμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε απο λίγους ανθρώπους ,να αναβιώσουν τον τοπικό σύλλογο  με όρεξη για να προσφέρουν στο χωριό μας.

Λάθη έγιναν και σίγουρα θα γίνουν και άλλα, όμως ουδείς αλάθητος, και  ώς πρόεδρος του συλλόγου θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, αν στεναχωρήσαμε κάποιον, καθώς και για οποιαδήποτε παρεξήγηση που δημιουργήθηκε.

Άμεσοι στόχοι του συλλόγου μας είναι :

  1. Αναστήλωση της βρύσης στο Κατωμέρη όπου είμαστε σε αναμονή της μελέτης απο τον φίλο μηχανικό – αρχιτέκτονα Κώστα Μαστραγγελόπουλο.
  2. Τσιμεντόστρωση 16m2 στο κοιμητήριο Ψαρίου στο νέο κομμάτι όπου αυτή την στιγμή είναι χωματόδρομος με λακκούβες και για το οποίο έχουμε ήδη πάρει προσφορά αποτον Κο Φούτση.
  3. Δημιουργία και λειτουργία λαογραφικής αίθουσας – μουσείο στο χώρο του σχολείου.

Για αυτά  χρειαζόμαστε την οικονομική και ηθική στήριξή σας ώστε να υλοποιηθούν όσο πιό σύντομα γίνεται.

Ήδη η Κα Σωτηρία Ρήγα και ο Κος Χρήστος Ρήγας ,τους οποίους και ευχαριστώ θερμά, έχουν ξεκινήσει επαφές με συγχωριανούς μας για την οικονομική στήριξη των έργων μας, και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθούμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους έχουν βοηθήσει οικονομικά και ηθικά τον σύλλογο και σας υποσχόμαστε ως σύλλογος ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το χωριό μας.

Καλή χρονιά σε όλους.

Την Δευτέρα 25/11/2019 συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Οιχαλίας , ένα όργανο το οποίο γνωμοδοτεί για τον προυπολογισμό του Δήμου και προτείνει λύσεις για διάφορα θέματ ή κάνει προτάσεις για διάφορα ζητήματα.

Απο πλευράς μου έθεσα τα κάτωθι θέματα

  1. Νεκροταφείο και συντήρηση
  2. Κοπή δέντρων στο σχολείο, στην Αγια Σωτήρο, και στο δρόμο Ψάρι – Δώριο
  3. Μελέτη πλατείας Ψαρίου
  4. Συντήρηση Δημοτικού σχολείου
  5. Μελέτη και συντήρηση του τέως κοινοτικού καταστήματος
  6. Περίπτερο
  7. Δρόμος Ψάρι – Χρυσοχώρι

Για το 1ο θέμα ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο και θα δοθεί για τον καθαρισμό των νεκροταφείο

Για το 2ο και το 6ο μου απάντησαν βάση των αιτήσεων που έχω κάνει (10757-01/10/2019,10758-01/10/2019) ότι θα υλοποιηθούν άμεσα με πρώτη προτεραιότητα την κοπή των δέντρων.

Για το 3ο με ενημέρωσαν ότι η μελέτη είναι υπογεγραμμένη και θα πάει στην περιφέρεια για να περάσει από το συμβούλιο, καιγια το 4ο και 5ο μου υποσχέθηκαν να κάνουν αυτοψία και εν συνεχεία μελέτη αποκατάστασης.

Τέλος για τον δρόμο Ψάρι – Χρυσοχώρι μαζί με τον πρόεδρο της Τ.Κ Χρυσοχωρίου Κο Νάνο επισημάναμε την επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα του δρόμου . Χρειάζεται αρκετή πίεση στους φορείς αλλά μάλλον θα γίνει μελέτη αποκατάστασης.

Απορία μας προκάλεσε το γεγονός ότι δεν είχε ξανατεθεί αυτό το θέμα σύμφωνα με τα λεγόμενα των αντιδημάρχων!!!

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσω

 

Γυφτόπουλος Μιλτιάδης

Αγαπητοί φίλοι,

ο σύλλογός μας διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση την Κυριακή 10/03/2019 και ώρα 19:30 στην αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου και νυν πνευματικό κέντρο.

Θα προσφερθεί φαγητό και κρασί ενώ παράλληλα θα……χορέψουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και είστε όλοι καλεσμένοι!!!!! απλά φέρτε μαζί σας κέφι για να διασκεδάσουμε.

Όλες οι προσφορές είναι δεκτές για την διοργάνωση της εκδήλωσης.

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο πρόεδρος

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΣ

Ψάρι Τριφυλίας

Τηλέφωνο : 6979107711 (Κώστας Τσιαμούλης)

Καλαμάτα

Τηλέφωνο :6944774216 (Μίλτος Γυφτόπουλος)

0 + 3 = ?